TACHE

SYNOPSIS

 

TACHE (61 ani) e gropar la Odinha Tuturor, cimitirul unui mic oras de provincie. Tache afla ca e pe moarte: mai are doua-trei luni de trait. Batranul care si-a dus toata viata in locuinta de serviciu a cimitirului, are 6000 de dolari pusi deoparte pentru inmormantare. Acest eveniment l-a visat mereu ca fiind unul maret, singurul moment de glorie al unei vieti lipsita de ambitii si traita intr-o izolare asumata.
Dincolo de crucea de piatra pe care o viseaza, coroane, fanfara, batranul gropar si-a "rezervat" si un loc de veci pe masura: locul de reculegere al cimitirului, o movila inalta de pamant pozitionata in mijlocul cimitirului. De-a lungul celor 34 de ani de cand este gropar, a reusit sa-i convinga pe toti ca locul nu e un bun pentru un loc de veci, ca e numai stanca, ca trebuie picamer sa sapi. O minciuna nevinovata, zice TACHE, pentru cineva care a muncit atatia ani fara sa ceara nimic in schimb. Adevarul e ca de fapt locul e foarte bun. TACHE vrea ca asta sa devina locul lui de veci. Isi doreste sa fie ingropat ca un rege in varful movilei, deasupra tuturor celor pe care el i-a bagat sarguincios in pamant, fie ger, fie furtuna.
TACHE incepe sa creada ca si divinitatea il sprijina in planurile lui pentru ca in oraselul de provincie apare dricul lui Lady Di, o ruginatura achizitionata pe nimic de firma de servicii funerare de lux: PAFALAU si FIUL.
NESTOR, administratorul cimitirului, il asigura pe TACHE ca va fi ingropat acolo unde isi doreste, in varful movilei, doar ca e o promisiune facuta la betie. Tot la betie, cateva zile mai tarziu, da locul altcuiva.
Groparul, furios, trebuie sa sape groapa pentru altcineva. Singurul lui vis de o viata e spulberat. Abia acum la batranete, TACHE gaseste forta de a lua in piept viata : isi vrea groapa inapoi si o sa faca tot ce-i sta in puteri pentru asta.
Cum NESTOR e cunoscut ca un administrator cinstit, TACHE stie ca are nevoie de cineva mult mai dispus la afaceri "subterane" care sa ii garanteze ca isi va obtine groapa inapoi: PAFALAU, patronul firmei de servicii funerare de lux PAFALAU si FIUL. Acesta, mai ales cand afla de banii groparului, cei 6000 de dolari, se arata dispus sa il ajute. Nu crede insa ca un administrator atat de cinstit poate fi scos asa usor din functie. TACHE nu e de aceeasi parere. Este convins ca Nestor are bani ascunsi. L-a vazut deseori cotrobaind intr-un dulap.
Pana ii da de cap acestei povesti, batranul gropar incepe sa inteleaga ca nu s-a gandit la o sumedenie de lucruri cum ar fi : cine il ingroapa daca el este singurul gropar din oras, cine o sa vina in urma dricului, daca el nu a fost sociabil si nu are prieteni.
PAFALAU este gata sa il ajute cu o multime de lucruri, contracost, evident. Ii face un deviz usturator batranului, dar pentru acesta nu conteaza atata timp cat i se garanteaza ca isi primeste groapa inapoi. Pentru asta, ii aminteste PAFALAU, el trebuie sa produca dovada hotiilor lui Nestor, sa afle care e secretul lui Nestor.
Pana la urma TACHE afla care e secretul lui NESTOR, doar ca nu e deloc cel la care se astepta el: administratorul e impotent, casatorit cu o femeie care face copii cu altii doar ca sa se razbune pentru ca el e atat de cinstit si refuza sa faca mai multi bani. Ca sa inchida acest cerc vicios, NESTOR refuza orice venit in plus. Asa se explica de ce NESTOR e atat de cinstit, spre disperarea SOFIEI, sotia lui care e insarcinata cu al patrulea copil provenit din adulter.
TACHE, intelege ca de ce are nevoie NESTOR e o femeie, iar el are una gata sa il ajute : GETA. GETA e o prostituata ajunsa la final de cariera, fara un ban, singura, cu o mare nevoie de a gasi un barbat cu care sa se casatoreasca. A renuntat sa mai creada nu doar in iubire, ci si in tandrete. Femeia apare in haine negre la cimitir ori de cate ori este o inmormantare, un parastas, in speranta ca pozand in femeie cinstita si indoliata, va gasi mai usor un barbat.
TACHE se gandeste ca GETA poate sa ii suceasca mintile lui NESTOR, suficient cat sa il atraga in cimitir, astfel incat la final, NESTOR sa fie considerat in urbe un profanator de morminte. Flagrantul nu se produce insa deoarece fotografului insarcinat sa ii surprinda pe cei doi, ii lipseste curajul de a intra in cimitir.
Totusi ceva se intampla: NESTOR afla ca nici vorba sa fie impotent. Fericit de descoperire si incurajat de GETA, NESTOR este dispus sa gaseasca o solutie pentru TACHE. Tot masurand movila cu pasul, TACHE si Nestor ajung la concluzia ca mai este loc pentru inca un mormant. TACHE are un loc acolo unde si-a dorit.
Fericit groparul se duce sa il instiinteze pe PAFALAU ca totul s-a rezolvat. Lui PAFALAU nu ii convine deloc ca a pierdut afacerea cu TACHE.
Ii scoate in strada toate lucurile pentru care TACHE platise: crucea sculptata, grilajul de fier forjat, coroanele, cosciugul. batranul si le cara cu un taxi pana acasa. PAFALAU urla furios in urma taxiului ca nu va accepta niciodata, ca TACHE sa foloseasca dricul lui lady Di.
Si totusi, TACHE se va plimba cu dricul, intr-o noapte. Va fi o cursa care se transforma intr-una nebuneasca in momentul in care dricul in care se afla groparul se ia la intrecere pe strazile pustii cu un taxi. Dupa aceasta cursa, TACHE, ajuns in locuinta lui de serviciu din cimitir, are o criza care il aduce la spital in stare grava. TACHE isi revine insa a doua zi dimineata. A fost vorba de o peritonita, dar se va reface repede. E sanatos tun, il asigura medicul. Tinandu-se cu mana de burta, TACHE geme: Nu am cum sa fiu sanatos! Eu trebuie sa mor. Am cancer. Medicul clatina din cap. Un singur lucru nu il poate avea Tache din tot ce si-a propus: propria moarte.
In cimitirul Odihna Tuturor, pe crucea din varful movilei sta scris: Desartaciunea desartaciunilor, totul este desartaciune.

 aa
 

Tacke finds out his end is near but, at 61 the old man has nothing to fear, he has seen death every day, even several times a day : he works as a graveyard digger at the " Rest for All " cemetery. He can already picture the grandiose and unforgettable moment that will cause him to finally stand out from the crowd : his own funeral ceremony. He walks along the cemetery's alleys and casts tender glances towards his future tomb: an elevated burial ground which offers a beautiful view over the entire graveyard. Tacke hopes the manager of " Rest for All " will let him secure for himself that burial site which makes him feel like a king on his throne.
Nestor is the cemetery's manager. An alcoholic, distraught by the reproaches of his adulterous, pregnant wife, he can't tell anymore whether he drinks to forget that he is not the father of any of their four children or to forget about his impotence. Anyway, his wife, Sofia, would not allow him to forget either.
Nestor grants Tacke "a reservation" for two months of the coveted burial place. Another elements enhances Tacke's funeral ceremony project: the acquisition of Lady Di's hearth by the local funeral home "Pafalau & Son" With this royal hearth, a tomb that dominates the entire cemetery and 6000 USD set aside for the flowers, handkerchiefs, a suit, the tombstone and the funeral ceremony dinner, Tacke is ready to confront Death.
Everything would have gone very well indeed unless Nestor, during one of his drunken stupors, hadn't given to some other "tenant" Tacke's privileged burial site. Bobicescu, a happy-go-lucky octogenarian whose wife has died of boredom in an ambulance while being carried from one hospital to another, and Jetta, a prostitute with a heart of gold, always attending funeral services in search of a rich widower, are trying to comfort their friend Tacke. But the latter decides that he has only too often allowed others to take what was rightfully his. He goes to Pafalau with a plan: to get Nestor fired so that Pafalau might become the cemetery manager himself. Tacke would help Pafalau achieve this and then, in his turn, Pafalau would help Tacke recover his burial site.

Enlisting the help of the local press, Tacke starts campaigning against Nestor, without having a very clear idea on how to cause the failure of a man whose reputation of honesty rivals only that of alcoholism.
When Tacke finally discovers Nestor's weakness, he sets into motion a strategy meant to trap the manager, enlisting Bobicescu's and Greta's help. But, as is customary with Tacke, nothing goes quite as planned.
Will he have to content himself with a second rate funeral ceremony?
Tacke tries hard to prepare for his final moments, which he now begins to fear, but everything seems to conspire against his projects in this universe full of aggressive taxi drivers, too talkative flower vendors, thieves of funeral flower bouquets, suave prostitutes, castrating wives, small time, crooked business owners, smoking doctors and alcoholic cemetery managers.
After a chase involving a hearth and a taxi, Tacke's health finally catches up with him...

 aa